21 Şubat 2011 Pazartesi

Bir sosyal mühendis nasıl olmalı?

Sosyal mühendis denilince bir çoğumuzun aklına gelen “hack” terimidir.Değilse bile benim aklıma ilk bu geliyor;fakat sosyal mühendisliği sadece bununla sınırlamak çok büyük bir HATA olur!
Sosyal mühendislik hayatınıza şekil veren,sizi zor durumlardan kurtaran belki de canınızı kurtaran bir şeydir!
Güven,güzel bir konuşma,saygı ve kibarlık kelimeleri benim için sosyal mühendisliği temsil eder.Bunun için örnek verecek olursam size bir kitap önerebilirim: “Sözlü Dövüş”.Sosyal mühendisliği tam manasıyla anlatmış.
Sosyal mühendis nasıl olmalı?
Sosyal mühendisin özgüveni gelişmiş olmalıdır.Başkalarına güven verecekse ilk önce kendisine güvenmesi lazımdır.Heyecanını kontrol etmelidir ki buda en önemli faktörlerden biridir.Özellikle normal hayatımızda…Saygılı olmakta önemlidir,bazılarınız “Neden?” diyebilir.Çünkü:
Saygılı olmak sizin seviyenizi belirler.Küfürlü konuşursanız kendinizi düşürmekle kalmaz karşınızdakinin hoşgörüsünü ve güvenini de kaybedebilirsiniz…
Bir konuşmada 3 saniyeniz vardır.İnsanların çoğu sizi 3 saniyede tartıp biçer ve notunu verir.
Peki bu 3 saniyeyi nasıl iyi değerlendirebiliriz?
Dik durmanızı,surat ifadenizde hiç olmasa bile bir tebessüm olmasını,güzel kokmanızı ve temiz olmanızı tavsiye edebilirim.Çoğu insanın yaptığı kişiyi kıyafete göre değerlendirmektir her ne kadar yanlış olsa da.Bu 3 saniye içinde buna da bakar karşıdaki taraf..
Takım elbiseyle bir kişinin karşısına çıksanız mı veya ev kıyafetlerinizle mi bir kişinin karşısına çıksanız daha fazla saygı görürsünüz?
Tabi ki takım elbise,hiç olmazsa bana göre böyle.Çünkü bir ciddiyeti,resmiyeti temsil ediyor.Kendinizden çok karşıdaki kişiyede saygı gösterdiğinizi gösteriyor.
Karşı tarafı nasıl konuşmamızla etkileyebiliriz?
Karşı tarafı konuşmayla etkilemek hepinizin bildiği gibi sosyal mühendisin ana hedeflerinden biridir.Kendimizden emin ve kelimeleri doğru kullanmalıyız.En ufak bir uyumsuzluk karşı tarafta bir endişeye yol açabilir,güven sarsılabilir.Bu en çok dikkat edilmesi gerekenlerdendir.Çoğu kişi biriyle konuşurken direk mevzuya giriyor eğer ki bir işi varsa.
Şunu düşünmeliyiz,karşı tarafın moralini veya ruh halini.Bir işimiz varsa her şeyden önce selamımızı verip hal hatır sormak kesin yapmamız gerekenlerdendir!
Örneğin karşı tarafta hiçbir şey yok.Gayet huzurlu,sakin.Ama gene direk mevzuya girmek olmaz.İnsanlar farklıdır.Ne kadar tanırsanız tanıyın bilmediğiniz bir yönü mutlaka ama mutlaka vardır.Size önerim bir işinizi hallettirmek için başkasının yardımına gerek duyuyorsanız bunu hemen yapmayın.Zamana yayın ki işiniz garantide olsun…
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

0 yorum:

Yorum Gönder